Ny forskning om gravide med epilepsi

Et stort nordisk registerstudie har afdækker risikoen for komplikationer og dødelighed i forbindelse med graviditet, når man har epilepsi. Ifølge overlæge peger resultaterne på behov for yderligere undersøgelser af årsager til den forhøjede dødelighed.

Foto: Istock

En gruppe forskere fra de nordiske lande har i et registerstudie undersøgt data fra perioden 1996 til 2017 for 4.511.267 gravide hvoraf 35.284 havde epilepsi.

Formålet med undersøgelsen var dels at undersøge risikoen for sygdom og død blandt kvinder med epilepsi under deres graviditet, og dels at undersøge betydningen for deres børn.

I studiet kiggede forskerne på dødsfald hos de gravide fra 22. graviditetsuge og frem til 42 dage efter fødslen.

Forskerne konkluderer, at kvinder med epilepsi havde 3,9 gange forhøjet risiko for at dø i forhold til kvinder uden epilepsi. Derudover har de også forhøjet risiko for at blive indlagt med blandt andet svangerskabsforgiftning, blodpropper eller psykiske sygdomme i forbindelse med deres graviditet.

Overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital Jacob Christensen understreger, at det er vigtigt at holde fast i, at data i undersøgelsen er fra 1996 til 2017, og at tallene skulle være forbedret i dag.

Studiet viste også, at der fulgte nogle risici med for de børn, som blev født af en kvinde med epilepsi. For eksempel havde de 1,48 gange øget risiko for alvorlig sygdom, herunder svær iltmangel i forbindelse med fødslen, og 1,20 gange øget risiko for død sammenlignet med børn af kvinder uden epilepsi.

– Danske studier har vist, at dødeligheden blandt børnene af kvinder med epilepsi er lavere i dag, end det var før i tiden, men mødrene har stadig høj risiko. Måske kan vi aldrig få dødeligheden blandt gravide med epilepsi ned på niveau med baggrundsbefolkningen, men det er et område, der bør være et fokus på, da kvinderne ud over deres epilepsi jo oftest er unge, sunde og raske og bør ikke dø i forbindelse med graviditet, fortæller Jakob Christensen

Hav god kontakt med din neurolog

Hvad kan man så gøre for at mindske risikoen for både mor og barn? Forskerne peger på, at det er vigtigt at man, når man har epilepsi, kontakter neurologen så snart man bliver gravid/ påtænker graviditet, så man kan følges tæt under graviditeten.

Derudover er der nogle kvinder der selv stopper med deres epilepsimedicin, for ikke at skade fosteret. Det kan dog få fatale konsekvenser for både mor og barn.

Derfor er tæt kontakt med neurologen under graviditeten vigtig, så fx anfaldskontrol og medicindosis er så optimal som mulig undervejs.

Derudover mener Jakob Christensen også, at studiet lægger op til, at der er behov for flere undersøgelser af, hvad gravide kvinder med epilepsi dør af, og om det er muligt at gøre noget ved det.

Du kan finde flere gode råd til kommende og nybagte forældre her.

Kilder:

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev