I Norge skal kunstig intelligens for første gang støtte lægernes tolkning af EEG og gøre tolkningerne både hurtigere og sikre, så flere kan undersøges hurtigere, og der kommer færre fejldiagnoser
AI-modellen er et resultat af et samarbejde Haukeland Universitetshospital og Holberg EEG og er udviklet på basis af en enorm norsk database fuld af EEG'er. Planen er, at modellen skal ud til hele verden i løbet af de kommende år. Foto: iStock
Af Per Vad
pervad@epilepsiforeninegn.dk
På Haukeland Universitetshospital i Norge vil man som de første i verden prøve at bruge kunstig intelligens (AI) til at fortolke EEG, skriver NRK.
EEG er en undersøgelse af hjerneaktivitet, som ofte bruges til at undersøge epilepsi. Og den nye AI-model, “SCORE-AI”, skal gøre det muligt at udrede og diagnosticere epilepsi hurtigere og mere præcist.
AI-modellen er et resultat af et samarbejde Haukeland Universitetshospital og Holberg EEG og er udviklet på basis af en enorm norsk database fuld af EEG’er, der er blevet udført mellem 2014 og 2020.
”Det er første gang, man ser, at EEG tolkes med kunstig intelligens på niveau med de bedste eksperters tolkninger. De synes vi er banebrydende”, siger Harald Aurlien, der er overlæge ved Klinisk Neurofysiologi på Haukeland Universitetshospital og medicinsk ansvarlig for Holberg EEG.
Aurlien har arbejdet med EEG siden midten af 90’erne og mener, at brugen af kunstig intelligens vil gøre EEG-tolkningerne mere sikre: ”Når jeg tolker et EEG som ekspert, er jeg nogle gange usikker på, hvad det betyder. Så diskuterer jeg med kolleger. Denne kunstige intelligens vil blive som en medspiller, der hele tiden kigger mig over skulderen,” forklarer overlægen til NRK.
Harald Aurlien håber, at brugen af kunstig intelligens også vil bidrage til, at færre får den forkerte diagnose: ”En tredjedel af de patienter, der kommer på højt specialiserede epilepsihospitaler, har ikke epilepsi. Med denne nye metode håber vi, at der bliver færre fejldiagnoser,” siger han:
”En diagnose, der ikke er korrekt, er ikke noget, man skal ønske sig. Det kan få konsekvenser ved, at man for eksempel mister sit kørekort, skal tage medicin med bivirkninger eller man mister muligheden for visse erhverv.”
Modellen skal ud i verden
Klinikdirektør på Neuroklinikken på Haukeland Universitetshospital, Torhild Næss Vedeler, ser brugen af kunstig intelligens som noget, der både gavner patienterne og er nødvendigt i en fremtid med færre ressourcer på hospitalerne:
”Vi kan få undersøgt flere patienter, fordi det tager kortere tid at tolke EEG,” siger klinikdirektøren til NRK: ”Vi får ikke flere sundhedsarbejdere, og vi får ikke flere penge. Derfor skal vi arbejde med innovation, der betyder, at vi bruger færre ressourcer, hvor det er muligt, for eksempel ved at bruge AI til at fortolke EEG.”
Holberg EEG har indgået en aftale med verdens største EEG-leverandør. Og planen er, at modellen skal ud til hele verden i løbet af de kommende år. I mange dele af verden er EEG en ekspertise, der er en mangelvare. Og folkene bag “SCORE-AI”, håber at kunstig intelligens vil kunne opfylde noget af det behov.