Et forskerteam fra Goethe Universitet i Frankfurt har gjort sig et spændende fund i en række undersøiske huler i Mexico, der giver nyt håb for epilepsibehandling.
Den ser ikke ud af meget, men det lille dyr her rummer et stort potentiale for fremtidens epilepsibehandling. Den giftige undervandskrebs Xibalbanus tulumensis indeholder giftstoffer, der er egnede til udvikling af aktive stoffer mod neurologiske sygdomme. Foto Björn M. von Reumont
Af: Victor Bebe Ploug Larsen
Forskere fra Goethe Universitet i Frankfurt har opdaget, at giften fra det lille, sjældne krebsdyr, med det mundrette latinske navn Xibalbanus tulumensis kan bane vejen for behandlingsmuligheder af neurologiske lidelser heriblandt epilepsi. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Hvad det potentielt kan betyde for mennesker med epilepsi, vender vi tilbage til om et øjeblik, men inden da, er det vigtigt at have lidt biologisk fakta på plads.
Selv om det måske umiddelbart kan virke overraskende, at gift kan have en positiv effekt på sygdom, så er dette fænomen på ingen måde nyt. Dyr som slanger, edderkopper og skorpioner bruger giftstoffer til at beskytte sig selv og fange bytte, og disse stoffer påvirker kroppens processer på forskellige måder. Derfor er giftene også interessante, når der skal udvikles nye lægemidler.
Ovenstående dyregrupper er blevet studeret indgående, men for maritime dyregrupper er situationen noget anderledes. Her eksisterer der kun data for få arter, hvilket betyder, at denne gruppe stadig rummer et stort uudnyttet potentiale.
For nogle år siden opdagede man, at der findes giftige krebsdyr – der kaldes remipeder-, der til forveksling ligner tusindben, som lever i undersøiske huler. Et af disse er Xibalbanus tulumensis, som man har fundet i en række undersøiske huler i Mexico.
Et tværfagligt forskerhold ledet af Dr. Björn von Reumont, beskrev giftsystemet fra remipeder for første gang i 2014, og nu har de karakteriseret en gruppe giftstoffer fra Xibalbanus tulumensis.
Kan potentielt stoppe anfald
Forskernes analyse viste, at det lille krebsdyrs giftstoffer blandt andet kan bruges i behandlingen af en række neurologiske lidelser.
Giftstofferne, som dyret normalt bruger til at angribe dets bytte med, går nemlig ind og blokerer specifikke ionkanaler blandt andet kalium- og natriumkanalerne på pattedyr. Dette er interessant, når man kigger på potentiel epilepsibehandling.
Kort fortalt kan en overaktiv natriumkanal i visse tilfælde nemlig bidrage til epileptiske anfald, derfor ville det det lille krebsdyrs gift muligvis kunne gå ind og hæmme de ramte natriumkanaler.
– Denne hæmning er meget vigtig i forbindelse med udviklingen af lægemidler til en række neurologiske sygdomme, herunder epilepsi, forklarer Dr. Björn von Reumont i pressemeddelsen.
I pressemeddelelsen understreges det også, at forskningen stadig er i sin tidlige fase, og der er et godt stykke vej, før krebsdyret potentielt kan bruges som medicin.
Kilder:
Goethe-Universität — Pharmacology: Venomous crustacean from Mayan underwater caves provides new drug candidates
Giften fra lille bitte dyr kan være med til at behandle epilepsi | illvid.dk