15.10.2024

Bærbar EEG-måler skal forsøge at lappe epilepsihul

En bærbar EEG-måler kan være med til at sikre, at flere mennesker kan få en epilepsidiagnostik. En let anvendelig løsning giver bosteder og sundhedsarbejdere mulighed for at opspore epilepsi uden specialiserede klinikker.

Kort fortalt er BrainCaptures EEG-måler, BC-1, som den formelt hedder, bærbar og let at transportere, hvilket gør den ideel til at bruge på eksempelvis bosteder. Foto: Victor Bebe Ploug Larsen

Af: Victor Bebe Ploug Larsen

Forestil dig, at en EEG-måling var noget du kunne få foretaget ved hjælp af din mobiltelefon, og at det var noget, du kunne foretage dig i hjemmets trygge rammer.

Det lyder måske som noget fra en futuristisk science fiction- film, men fremtiden er måske lidt tættere på, end vi lige tror. For i fem år har det danske firma BrainCapture arbejdet på at gøre EEG-målinger lettere og mere mobile, så de for eksempel kan foretages af sundhedspersonale og sygeplejersker på blandt andet bosteder.

Kort fortalt er BrainCaptures EEG-måler, BC-1, som den formelt hedder, bærbar og let at transportere, hvilket gør den ideel til at bruge på eksempelvis bosteder.

EEG-måleren består af en hætte med elektroder, der minder om den, man kender fra en almindelig EEG-måling. Dertil er der en lille forstærker på størrelse med en power bank, samt en app til mobiltelefonen, hvor man blandt andet uploader målingens resultater. Når målingen er færdig, uploades dataen så i en sikret ”sky”, hvor en specialist herefter kan aflæse og vurdere resultaterne.

– Det er praktisk, hvis man f.eks. har en borger på et bosted. I stedet for at man skal bruge mandskab og tid på at transportere vedkommende frem og tilbage til neurologen, kan målingen foretages i borgerens trygge og velkendte omgivelser. Det kan også være med til at give et mere præcist billede af personens anfaldsmønster, forklarer Louise Klok, som UX/UI-officer ved BrainCapture

Lapning af epilepsihuller i udlandet

Ideen med den bærbare EEG-måler opstod for fem år siden. Målet var at hjælpe mennesker med udiagnosticeret epilepsi i lande med få specialiserede læger.

– Hele ideen opstod, fordi der var et såkaldt ’epilepsihul’, hvor der potentielt var mange mennesker, som havde epilepsi, men som aldrig blev diagnosticeret. Det er særligt i de lande, hvor der er langt til den nærmeste specialiserede læge, at der er mange diagnoser, som ikke bliver opdage, fortæller Louise Klok.

I stedet kan målingen foretages i borgerens hjemlige omgivelser med det personale, som de kender og føler sig trygge ved.

Louise Klok

BrainCaptures BC-1 er blandt andet blevet brugt i Kenya, hvor måleren anvendes flere steder i landet, og indtil videre er tilbagemeldingerne positive. Man har sandsynligvis opdaget flere tilfælde af epilepsi, end man ellers havde gjort, da de lokale sundhedsfolk nu har mulighed for at foretage EEG-målinger i områder, som det normalt ikke er muligt, forklarer Louise Klok.

– Nu er det pludselig muligt at få foretaget en EEG-måling, når en sygeplejerske for eksempel besøger en landsby, der ligger langt væk fra byerne og nærmeste hospital. Sygeplejersken foretager EEG-målingen, og dataen uploades til skyen, hvor en specialist så kan se og vurderer resultaterne af undersøgelsen, siger Louise Klok.

Projekter på danske bosteder


BrainCapture er i øjeblikket i gang med et projekt på flere bosteder i Københavns Kommune samt på bosteder, der er tilknyttet epilepsihospitalet Filadelfia. Målet er, ifølge Louise Klok, at flere mennesker får mulighed for at få foretaget en EEG-måling.

– I projektet uddannes en udvalgt sygeplejerske eller anden sundhedsperson på et bosted til at kunne udføre EEG-målinger. En del af borgerne på de her bosteder har så svære handicap, at de aldrig har fået foretaget en EEG. Det kan for eksempel være, fordi de har svært ved at samarbejde om at komme på et hospital, forklarer hun og fortsætter:

– I stedet kan målingen foretages i borgerens hjemlige omgivelser med det personale, som de kender og føler sig trygge ved. Det kan spare borgeren for en masse ture til hospitalet, fordi undersøgelsen udføres lokalt, hvilket samtidig også kan reducere stressniveauet.

Tidligere i år udførte BrainCapture i samarbejde med Filadelfia en undersøgelse for at vurdere brugervenligheden af EEG-måleren BC-1. Her blev en gruppe sygeplejersker, der ikke havde noget forudgående kendskab til  EEG, trænet i at bruge systemet.

– Vi gennemførte studiet med sygeplejersker, som efter en enkelt dags oplæring kunne foretage brugbare EEG-optagelser. Den feedback, vi har modtaget, er, at appen er meget intuitiv og nem at anvende, fortæller Louise Klok.

Hun understreger, at systemet endnu ikke er testet for, om pårørende også ville kunne gennemføre målinger uden den nødvendige oplæring, men at det er noget BrainCapture gerne vil opnå og planlægger at teste i fremtiden.

Sådan ser udstyret til BC-1 ud. Foto: Brain Capture

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev