Revision af magtanvendelsesreglerne – og farvel til krav om forhåndsgodkendelse til brug af epilepsialarmer

Den 4. juni 2024 blev en god dag for mennesker med epilepsi på bosteder. Den dag besluttede et flertal i Folketinget at epilepsialarmer fra den 1. juli 2024 ikke er magtanvendelse samt at der kan søges om anvendelse af kameraovervågning af anfald fra den 1. januar 2025. Det har Epilepsiforeningen arbejdet for i årevis.

Det er en sejr for foreningen og ikke mindst for mennesker med epilepsi, at epilepsialarmer med revision af magtanvendelsesreglerne ikke længere ifølge lovgivningen er magtanvendelse. Foto: Istock

Af Helle Obel

Det er en sejr for foreningen og ikke mindst for mennesker med epilepsi, at epilepsialarmer med revision af magtanvendelsesreglerne ikke længere ifølge lovgivningen er magtanvendelse.

Epilepsialarmer er ikke magtanvendelse men livreddende førstehjælp – en sætning vi har gentaget igen og igen i møder med Social- og Boligstyrelsen og ministeriet, ved deltagelse i workshop i ministeriet, ved interview med Rambøll i forbindelse med revision af reglerne samt i alle øvrige sammenhænge, hvor det var relevant. Og vi blev hørt.

Fra den 1. juli 2024 er det slut med at søge kommunen om forhåndsgodkendelse for at få lov at benytte alarm til anfaldsovervågning, hvis man har epilepsi og bor på et bosted. Dermed er der også sat en stopper for, at Socialtilsynet kommer på besøg og sørger for at alarmer fjernes, fordi brug af epilepsialarm uden forhåndsgodkendelse er ulovlig magtanvendelse.

Hvor det tidligere ikke har været muligt at opnå godkendelse til anvendelse af kamera til anfaldsovervågning på bosteder, bliver det nu fra den 1. januar 2025 muligt for kommunen at forelægge sagen for det nyopståede Det Sociale Nævn for Magtanvendelse overfor Borgere med Handicap og via nævnet få godkendelse til anvendelse af kameraovervågning.

Vi har arbejdet for, at beboere, der forstyrres af hyppige besøg eller personlig overvågning på værelset, kan opnå bedre sikkerhed og få mere ro.

Vi er i foreningen selv sagt begejstrede for den udvikling, for det må ganske enkelt ikke være svært at få lov til at anvende en anfaldsalarm, når man har behov for det.

Vi har en forventning om, at reglerne selvfølgelig også gælder i forhold til børn på bosteder; det kan vi imidlertid ikke læse os frem til. Det har vi via Danske Handicaporganisationer spurgt ministeriet om, men i skrivende stund er der ikke fremkommet svar. Så det står for nuværende hen i det uvisse om anfaldsalarmer kan anvendes af alle aldersgrupper uden forhåndsgodkendelse.

Vi kan heller ikke læse, hvordan de nye regler i praksis skal fungere. Er det borger og/eller pårørende, der kan beslutte at anvende alarm? Kan personalet sige fra i forhold til at reagere på en eventuel alarm, for eksempel på grund af fejlalarmer, eller fordi man finder anvendelsen unødvendig? Får man ret til, at personalet skal reagere på alarmen? Eller skal parterne være enige, for at alarmen kan bruges i praksis?

Det forventer vi at blive meget klogere på i nær fremtid. Skulle du eller din pårørende opleve problemer med de nye regler, er du som medlem altid velkommen til at kontakte foreningens socialrådgiver.

Kilde: Lov nr. 909 af 3. juli 2024, §§ 128a, stk. 3 og
128b., BEK nr. 839 af 25. juni 2024 §1, stk. 3
Lov 188 2023-24

Tilmeld vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om epilepsi, forskning, debat og informationer om foreningen.

Tilmeld vores nyhedsbrev